Rada Gminy  
 Radni Rady Gminy  
 Przewodniczący Rady  
 Komisje Rady  
 Kalendarz prac rady  
   

    Gmina  
 Herb, sztandar, flaga  
 Honorowi obywatele  
 Historia  
 Gmina w liczbach  
 Sołectwa  
 Warunki przyrodnicze  
 Rezerwat Kamienne  
 Publikacje  
   

    Urząd - kontakt  
 Władze  
 Struktura Urzędu  
 Karty informacyjne  
 Jednostki organizacyjne  
   

   

Dziś jest: 25 czerwca 2018,     Imieniny: Łucji, Wilhelma, Albrechta
  Strona główna\ ...\ Aktualności

  X Festiwal Kultur i Kresowego Jadła

Po raz dziesiąty w pierwszą niedzielę sierpnia Gmina Lubaczów wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego była organizatorem Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła w Baszni Dolnej. Tegoroczny festiwal odbył się na błoniach nieopodal Kresowej Osady co sprawiło, że w powiązaniu z ofertą jej stał się on bardziej atrakcyjny. Jak co roku głównym przesłaniem tego wielkiego przedsięwzięcia była promocja kresowego jadła. Dlatego też zorganizowano dwa konkursy kulinarne. Do pierwszego z nich na „Kresowe Jadło” stanęło czterdzieści podmiotów z Podkarpacia głównie powiatu lubaczowskiego jak również tradycyjnie kilka z Lubelszczyzny. Kapituła konkursowa pod przewodnictwem Anny Guzik-gwiazdy Polsatu Cafe z programu „Zdrowie na widelcu” przyznała następujące miejsca w poszczególnych kategoriach:

kat. A- Koła Gospodyń Wiejskich

I miejsce: KGW Horyniec Zdrój za „Lebiodziankę z kładzienymi kluskami”

II miejsce: KGW Stefankowice k/Hrubieszowa za „Dworzanówkę”

III miejsce: KGW Opaka za „Pierogi z mięsem i płuckami okraszone skwareczkami”

Wyróżnienia zaś przypadły w udziale Kołom Gospodyń Wiejskich z Oleszyc, Brzezin, Futor, Borowej Góry oraz „Wolankom” z Woli Obszańskiej

kat. B- Restauracje, spółdzielnie

I miejsce: Restauracja „Zagroda Roztocze” w Obszy za „Udziec z jelenia w sosie myśliwskim podany z ziemniakami rozmarynowymi i snopkami z fasolki ''. Wyróżnienie powędrowało do Gospodarstwa Agroturystycznego Leszka Załuskiego w Załużu za potrawę „Gołąbek z ziemniaków”

 

W kat. C- Producenci żywności

Najlepsze walory w ustach i uznaniu członków kapituły posiadały „Sery wólczańskie” Leszka Jakimowicza z Wólki Krowickiej. Wyróżnienie powędrowało do Manufaktury Polki z Woli Małej za „Sok jagodowy”.

Z inicjatywy Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie zorganizowano drugi konkurs kulinarny, na „Najlepszą potrawę regionalną na bazie miodu”. Przystąpiły do niego dwadzieścia cztery podmioty. Kapituła konkursowa pod przewodnictwem dyr. Andrzeja Wróbla najwyżej oceniła „Golonkę w miodzie wielokwiatowym leśnym i pomarańczach” przygotowaną przez KGW z Wólki Żmijowskiej, II miejsce przypadło w udziale paniom z KGW Horyńca Zdroju za „ Tort szlachecki”, zaś III miejsce powędrowało Oleszyc za przygotowane „Udka z kurczaka nadziewane wątróbką i żurawiną”. Laureaci obu konkursów otrzymali cenne nagrody w postaci sprzętu AGD oraz dyplomy okolicznościowe które wręczyli – gwiazda kulinarna Anna Guzik, dyr. ARR Andrzej Wróbel oraz Wiesław Kapel Wójt Gminy Lubaczów.

Prócz kulinarnych zmagań festiwalowych, dużą popularnością zgromadzonych uczestników cieszyły się prezentacje XVII wiecznej kuchni Króla Jana III Sobieskiego przygotowane przez Cieszanowskie Bractwo Srebrnego Miecza oraz Chorągiew Zamku w Zawieprzycach (lubelskie). Grupy te zaaranżowały życie obozowe XVII wieku, sporządzając potrawy w kociołkach, prezentując walki na szable, warsztaty kowalskie oraz zaprezentowały musztrę paradną i bojową halabardników przy częstych odgłosach salw armatnich. Na scenie zaś Chorągiew Sandomierska zaprezentowała tańce i zwyczaje XVII wiecznego dworu. Na przeciw festiwalowym smakoszom wyszły również – Restauracja „Stary Lwów”, gminy partnerskie z Niemirowa na Ukrainie, Diosd k\Budapesztu na Węgrzech, Centrum Integracji Społecznej w Dąbrowie, samorządowcy (radni i sołtysi) oraz seniorzy z projektu 6+. Gwiazda Anna Guzik w swym bloku kulinarnym zaserwowała nieco „zdrowszą” wersję barszczu ukraińskiego używając do gotowania łagodnych komponentów i przypraw. Przy wszystkich ww. stoiskach ustawiały się długie kolejki degustujących różnorodne potrawy i przystawki popijających kompotami czy nalewkami.

Plac festiwalowy w to niedzielne upalne popołudnie tętnił życiem również za sprawą licznie zgromadzonych twórców ludowych, rękodzielników czy wystawców rolno- spożywczych. Spore ożywienie wniosła grupa akrobatyczna „Rympau-Duo” prezentując program akrobatyczny z elementami kuglarstwa z okresu XVII wieku. Na scenie festiwalowej swój nowy repertuar zaprezentowali - Zespół Pieśni i Tańca „Kresy” wespół z grupą młodzieżową oraz „Niespodzianka” z Domu Kultury w Krowicy Samej serwując widowni sporą dawkę muzyki, śpiewu i tańca ludowego. W klimat kresowy „porwała” widzów kapela Lwowska Fala, zaś porcję dobrego humoru i zabawy dostarczył kabaret „Weźrzesz”. Modę 20 lecia m. wojennego zaprezentowała grupa pań Pin Up z Przemyśla. Organizatorzy festiwalu nie zapomnieli o najmłodszych oferując im wesołe miasteczko z licznymi stoiskami zabawek i upominków , mini – zoo czy przejażdżki kucykami . Swoją ofertę gościom festiwalowym przygotowała Kresowa Osada, aranżując życie Miasteczka Galicyjskiego, uczestnictwo w pieczeniu na ruszcie. Na scenie plenerowej porywający wysęp zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca „Familia” z Rudołowic. W dworze zaś odbywały się spotkania z Tomaszem Kubą Kozłowskim z Domu Spotkań z Historią w Warszawie w ramach cyklu „Opowieści z Kresów”.

Zwieńczeniem X Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła był wieczorny, bardzo dynamiczny koncert Ani Wyszkoni który zgromadził kilkutysięczną widownię.

Swą obecnością na festiwalu zaszczyciło wielu gości m.in. Alicja Wosik – wicewojewoda podkarpacki, Lucjan Kuźniar – wicemarszałek województwa podkarpackiego, Andrzej Wróbel dyr. Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie, Komendant Powiatowy Policji Janusz Mołoń, Aleksander Kopek Komendant placówki Straży Granicznej w Lubaczowie.

Samorząd Gminy Lubaczów oraz Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie z\s w Dąbkowie serdecznie dziękują wszystkim którzy zaangażowali się w przygotowanie i realizację tego wielkiego przedsięwzięcia jak również wszystkim uczestniczącym którzy swą obecnością stworzyli niepowtarzalny klimat festiwalowy.

SM


Informacje wprowadził: Tomasz Mach 2014-08-04 09:49:10
Ostatnia modyfikacja: Mariusz Pieróg 2014-08-18 08:42:35


 Aktualności  
 Zapowiedzi  
 Sołectwa  
   
 Dane teleadresowe  
 Kalendarz wydarzeń  
   
 Informacje/ogłoszenia
/podatki
 
 Rewitalizacja  
 Realizowane inwestycje  
 Nowa Gazeta  
 Sport  
 Sport szkolny  
 Dla rolników !  
 Przetargi  
 Nieruchomości na sprzedaż  
 Gminny Zespół Reagowania  
 Dokumenty strategiczne  
 Archiwum  
 
  Przedsiębiorczość
   
 Biuro Obsługi Inwestora Gminy Lubaczów  
 
  Organizacje pozarządowe
 
  SISGGL
 Równać Szanse  
 
 
 
Ver. 0.9997   
© 2007 - 10 .: Urząd Gminy Lubaczów :. RiPG .: