Rada Gminy  
 Radni Rady Gminy  
 Przewodniczący Rady  
 Komisje Rady  
 Kalendarz prac rady  
   

    Gmina  
 Herb, sztandar, flaga  
 Honorowi obywatele  
 Historia  
 Gmina w liczbach  
 Sołectwa  
 Warunki przyrodnicze  
 Rezerwat Kamienne  
 Publikacje  
   

    Urząd - kontakt  
 Władze  
 Struktura Urzędu  
 Karty informacyjne  
 Jednostki organizacyjne  
   

    RODO  
 Klauzula informacyjna  
   

   

Dziś jest: 20 października 2018,     Imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa
  Strona główna\ ...\ Aktualności

  Konkursy kulinarne podczas Festiwalu Dziedzictwa Kresów

   Jak co roku, jednym z najważniejszych elementów finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów są  konkursy kulinarne cieszące się ogromnym zainteresowaniem. Pierwszy konkurs pod nazwą „Kresowe jadło” zorganizowany został przez Marszałka Województwo Podkarpackiego i Wójta Gminy Lubaczów, a współorganizatorem było Centrum Kulturalne w Przemyślu. Celem konkursu było kultywowanie tradycji kulinarnych Kresów Wschodnich, upowszechnienie starych, kresowych potraw kulinarnych, ocalenie od zapomnienia tradycyjnej kuchni regionalnej oraz promocja powiatu lubaczowskiego, województwa podkarpackiego i Kresów Wschodnich.

   Organizatorami drugiego konkursu pn. „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu” był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Rzeszowie oraz Gmina Lubaczów. Dania konkursowe przygotowane były z wykorzystaniem podkarpackiego miodu spadziowego, lubaczowskiego miodu wielokwiatowego leśnego lub lubaczowskiego miodu lipowego.

   Tegoroczna edycja charakteryzowała się bardzo wysokim i wyrównanym poziomem zaproponowanych potraw. Dania były również zróżnicowane pod względem pochodzenia,  nawiązywały do tradycji kuchni chłopskiej i szlacheckiej oraz różnych regionów dawnych kresów. Jury zwróciło uwagę na dużą dbałość prezentowanych potraw oraz na estetykę przygotowanych stoisk.

   Konkurs kulinarny „Kresowe jadło” przeprowadzony został w dwóch kategoriach:

  • kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia
  • kategoria B - podmioty prowadzące działalność gastronomiczną (restauracje)

   Oceny potraw dokonała Kapituła Konkursowa powołana przez organizatorów w składzie:

   Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, dr Mariola Tymochowicz – etnolog  i  kulturoznawca, Mieczysław Czytajło - Akademia Dziedzictwa Kresów, Marcin Purgacz – Ambasador Marki „Podkarpackie Smaki”. Kapituła Konkursowa po degustacji każdego dania przyznawała punkty biorąc pod uwagę smak potrawy, związek z tradycją kresową a także estetykę i sposób prezentacji.

   Dania na bazie miodu kosztowała i oceniała Kapituła Konkursowa z udziałem Pana Mariusza Króla - Zastępcy Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Rzeszowie, Pana Mariusza Trojaka z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Rzeszowie oraz Pani Joanny Panio z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Lubaczowie

Wyniki konkursu „Kresowe Jadło”:

Kategoria A:

  • I miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 400,00 zł - Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu za potrawę: kaszaki kresowe z okrasą,
  • II miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 200,00 zł – Stowarzyszenie „Pszczółki Roztoczańskie” za potrawę: kartacze,
  • III miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 000,00 zł - Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Krowickiej za potrawę: pierogi jaglane.

Wyróżnienia wraz z nagrodą pieniężną po 800,00 zł otrzymali:

  1. Koło Gospodyń w Młodowie
  2. Koło Gospodyń w Antonikach
  3. Koło Gospodyń w Krowicy Lasowej
  4. Koło Gospodyń w Futorach
  5. Koło Gospodyń w Załużu
  6. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich gminy Trzebownisko
  7. Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa

Kategoria B:

  • I miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 400,00 zł - Restauracja Mikroklimat Lubaczów za potrawę: grillowany comber jagnięcy z konfiturą z czerwonej cebuli.

Wyróżnienie wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 800,00 zł otrzymała Kresowa Osada w Baszni Dolnej za potrawę: pieczony schab z ziobrem lekko zgrillowany na słoninie wędzonej podany na zeszklonej na maśle cebuli z pokrzywą.

 

Wyniki konkursu „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu”:

  • I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Krowicy Samej za potrawę: polędwiczki
    w miodzie, nagroda: serwis obiadowy klasyczny z porcelany dla 12 osób,
  • II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach za potrawę: pieczone udka kacze w marynacie miodowej, nagroda: serwis obiadowy klasyczny z porcelany dla
    6 osób,
  • III miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa za potrawę: pierniczki poździsieńskie, nagroda: serwis kawowy z porcelany.

   Wszystkie podmioty biorące udział w obu konkursach otrzymały pamiątkowe dyplomy. Laureatom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału
w konkursach kulinarnych w przyszłym roku.


Informacje wprowadził: Tomasz Mach 2018-08-09 08:26:01
Ostatnia modyfikacja: Tomasz Mach 2018-08-27 08:46:49


 Aktualności  
 Zapowiedzi  
 Sołectwa  
   
 Dane teleadresowe  
 Kalendarz wydarzeń  
   
 Informacje/ogłoszenia
/podatki
 
 Rewitalizacja  
 Realizowane inwestycje  
 Nowa Gazeta  
 Sport  
 Sport szkolny  
 Dla rolników !  
 Przetargi  
 Nieruchomości na sprzedaż  
 Gminny Zespół Reagowania  
 Dokumenty strategiczne  
  Wybory samorzadowe 2018  
 Archiwum  
 
  Przedsiębiorczość
   
 Biuro Obsługi Inwestora Gminy Lubaczów  
 
  Organizacje pozarządowe
 
  SISGGL
 Równać Szanse  
 
 
 
Ver. 0.9997   
© 2007 - 10 .: Urząd Gminy Lubaczów :. RiPG .: